Yetişkinlerde DEHB’nin İlaçsız Tedavileri

Yetişkinlerde DEHB’nin İlaçsız Tedavileri

Kimi doktorlar DEHB ilaçlarını yetişkinlere reçete etmekte tereddüt ediyor, bu danışan grubu özellikle ilaç etkileşimi riski daha yüksek olan yaşlı yetişkinlerdir. DEHB nedeniyle günlük işleyişinizde sorun yaşıyorsanız, ilaç tedavisini denemek makul olan seçenektir. DEHB’nin etkisi az ise ve resmi bir teşhis ve tedavi planı olmadan başa çıkma stratejilerini anladıysanız, psikiyatristiniz bunun yerine ilaçsız tedavileri önerebilir.

Bilişsel Davranışçı Terapi

DEHB, hayatınızın belirli bir bölümünde -çalışma performansı gibi- ciddi bir etkiye sahip olabilir. Bir terapist, özel dikkat gerektiren alanlarda çalışmanıza yardımcı olabilir, size çalışma ortamında ve başka ortamlarda belirli durumlarda yardımcı olabilecek stratejiler verebilir.

Bilişsel Davranışçı Terapi, yaygın olarak kullanılan terapi yaklaşımlarından biridir. Bu psikoterapi yaklaşımı, insanların olumsuz düşünce kalıplarını olumlu ve daha sağlıklı düşünme biçimlerine dönüştürmelerine yardımcı olur. Yaklaşımın hipotezi şu ki; bir durum-olay hakkında düşünme şeklinizi değiştirirseniz, duygu ve davranışlarınız da değişebilir. Örneğin; BDT, DEHB’li birçok insanın başarılarının ya mükemmel ya da kusurlu olması gerektiğini düşünme eğiliminde olduğu “ya hep ya hiç” düşüncesini değiştirmeye yardımcı olabilir.

BDT, yaşamdaki stresler ve zorluklarla başa çıkmanıza yardımcı olacak beceriler sağlamaya odaklanmıştır. Öz saygı üzerinde çalışmak, DEHB tedavisinin çok önemli bir yönüdür. Yetişkinlerde DEHB’nin İlaçsız Tedavileri

Duygusal Terapi

DEHB sadece konuşmalara ve toplantılara dikkat etmekle ilgili değildir. DEHB, ilişkileri ve günlük aktiviteleri engelleyebilecek sık sık duygusal iniş çıkışlara yol açabilir. DEHB sadece konuşmalara ve toplantılara dikkat etmekle ilgili değildir. DEHB, sık sık ilişkileri ve günlük aktiviteleri engelleyebilecek duygusal iniş çıkışlara yol açabilir. Sadece sırada beklemek, DEHB olan bir kişiyi oldukça sinirlendirebilir. Bir projenin tam olarak doğru sonuçlanmaması, son teslim tarihlerini değiştiren veya son dakikada daha fazla iş talep eden bir patronun olması gibi küçük aksilikler de DEHB’li birisini oldukça sinirlendirebilir. Bir psikiyatrist veya başka tür bir terapist bularak semptomlarınızı ve yaşamınızdaki herhangi bir zorluk veya başarıyı tartışmak için düzenli olarak buluşmanız, yardımcı olabilir.

DEHB’li yetişkinlerin başka zihinsel sağlık durumlarına sahip olmaları da yaygındır. Örneğin, Amerika Anksiyete ve Depresyon Derneği’ne göre, DEHB’li bireylerin tahmini %50′ sinde aynı zamanda bir anksiyete bozukluğu da vardır. DEHB’nin başka bir durumla birlikte olması günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir.

Nörogeribildirim

Nörogeribildirim, beyin fonksiyonlarını ve zihinsel iyi oluşu artırmak için beyin dalgalarınızı nasıl düzenleyeceğinizi öğreten bir tedavi şeklidir. Beyin aktivitesi, elektroensefalograf adı verilen bir makine aracılığıyla izlenir. Beyin sinyalleri, kafanıza yerleştirilmiş bir veya daha fazla uç tarafından bilgisayara geçer ve bu beyin sinyalleri bir video veya ses olarak bilgisayar ekranına aktarılır.

DEHB olan bireylerde sıklıkla frontal derivasyonlarda aşırı yavaş dalga aktivitesi vardır, bu da frontal beyin aktivitesinin azaldığını gösterir.  Nörogeribildirim yoluyla, yavaş dalga aktivitesini baskılayarak ve daha yüksek (yani daha hızlı) frekansları artırarak prefrontal korteksin işlevini artırabilecek görevleri yapmayı öğrenebilirsiniz.

Teknik, cerrahi müdahele gerektirmeyen (noninvaziv) ve ağrısızdır. Bununla birlikte, nörogeribildirimin etkinliğine ilişkin çalışmalar karışık sonuçlar göstermiştir. Tedavi tipik olarak zaman alan ve pahalı olabilen 40 ila 80 seans gerektirir.

0 cevaplar

Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir