TERAPİ SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Psikoterapi
İnsan olmanın gereği, ruhsal pek çok süreçten geçeriz, bir desteğe ihtiyaç duyduğumuzdaysa terapiste ihtiyaç duyabiliriz. Peki terapi sürecinde nelere dikkat etmeliyiz?

Her insan hayatının bir döneminde de olsa kendiliğinden içinden çıkamayacağını hissettiği bunalımlara girme olasılığına sahiptir. İnsan olmanın gereği, ruhsal pek çok süreçten geçeriz. Bu süreçlerden geçerken, bir sorunun kişiyi etkileme düzeyi, herkese  göre değişir. Kendinizin baş edemediği, bir desteğe ihtiyaç duyduğu zamanlarda bir terapistin yardım eline ihtiyaç duyabiliriz. Peki psikolojik danışmanlık sürecinde nelere dikkat etmeliyiz?

Terapistin hangi alanda uzmanlaşmış olduğunu öğrenmek size fayda sağlayacaktır. Çünkü bir terapistin her konuda uzman  olması pek olası bir durum değildir ve belirli bir alanda uzmanlaşmış olması terapi sürecini olumlu yönde etkileyen bir faktör olabilir. Kendi sorununuza en yakın gördüğünüz alanda çalışan bir terapist ile çalışmanız hem sizin hem terapistinizin işini kolaylaştıracaktır. Örneğin, eşiniz ile ilişkinizle alakalı sorunlarınız varsa, çocuk-ergen çalışan bir psikoloğa veya terapiste gitmeniz size bir kazanç sağlamayabilir. Bunun yerine çift ve aile terapisi üzerine çalışan ve bu konuda uzmanlaşmış bir terapistten destek almanız uzun vadede hem size hem ilişkinize daha faydalı olacaktır.

Danışmanlık sürecinde ise bir diğer faktör ise terapistin hangi ekole göre çalıştığı olabilir. Terapistinizin belli bir ekolü benimsemiş olmasına dikkat etmelisiniz. Her ekolün yöntem ve süresi farklılık gösterebilir. Dolayısıyla beklentilerinizi karşılayamayabilir. Psikanaliz yönelimli bir terapide süreç seneler alabilirken bilişsel ve davranışsal terapi ekolünü benimseyen bir terapistle daha kısa süreçlerde çalışabilirsiniz. Terapistinizin danışmanlık sürecinde gerekli durumlarda uygulanması gereken psikolojik testleri uygulaması da sürece yön vermesi açısından önemli bir noktadır.

Süreçte seçmiş olduğunuz terapistin kendisini ne kadar geliştirdiği, yenilikleri ne kadar takip ettiği önemli olacaktır. Psikoloji her geçen gün gelişen ve yeni terapi yöntemleri ile zenginleşen bir alan olmasının yanı sıra fizyolojik ve nörolojik temellere  gün geçtikçe daha çok dayandırılmaktadır. Durum böyle olunca iyi bir terapistin alanında gelişen yenilikleri takip etmesi ve uygulayabilirlik edinmesi oldukça önemlidir.

Bu süreçte en ama en önemli noktalardan biri ise terapistiniz ile olan iletişiminiz, yani terapötik bağınız olacaktır. Bu bağın oluşması tek seansta mümkün olabileceği gibi bazen birkaç seansıda alabilir. Terapistiniz ne kadar yetenekli ve başaralı olursa olsun bu bağ sağlanmadığı sürece terapiden tam anlamıyla verim elde etmeniz pek mümkün olmayabilir. Sürecin ilk 4 seans sonrasında aşağı yukarı belli olması, hedef ve beklentilerin netleşmesi gerekir. Terapistinizin gerekli gördüğü durumlarda tanı alınması gereken durumlarda sizi psikiyatriye yönlendirebiliyor olması da önemlidir.

Eğer aylardır seanslara gidip geliyorsanız ve durumunuzda bir değişiklik yoksa terapistinizi değiştirmekten çekinmemelisiniz.

Psikoterapi, ancak uygun koşullarda ve olması gereken sınırlarda ilerlediği zaman kişi için işlevsel olabilir. Dolayısıyla, bir sürece başlamadan önce bu maddeleri düşünebilir, görüştüğünüz kişinin uzmanlığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Süreç içerisinde sizi düşündüren bir şey olursa bunu görüştüğünüz kişi ile mutlaka paylaşmalısınız.

Aşağıdaki linkimizden psikoloğunuzu seçerken dikkat edilmesi gerekenleri okuyabilirsiniz.