Daha fazla uyku çocuklarda dürtüsel davranışı azaltabilir

Georgia üniversitesi çalışması, iyileştirilmiş uykunun, çevresel stresörlerin davranış üzerindeki olumsuz etkisini azaltabileceğini buldu.

Uyku, çocuğun genel sağlığının kritik bir parçasıdır, ancak davranışlarında da önemli bir faktör olabilir. Yeni bir araştırmaya göre, yeterince uyumak çocukların stresli ortamların etkileriyle mücadele etmelerine yardımcı olabilir.

Linhao Zhang, “Stresli ortamların ergenlerin gecikmiş ödüller yerine anında ödüller aramasına neden olduğu gösteriliyor, ancak stresli ortamlarda dürtüsel olmayan ergenler de var. Bu bağlantıyı neyin açıkladığına ve bazı insanları diğerlerinden farklı kılan şeylere baktık. Bulduğumuz bir mekanizma uyku.”

Araştırmacılar, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edilen çok yıllı bir beyin gelişimi çalışması olan Ergen Beyin Bilişsel Gelişim Çalışması’ndan elde edilen verileri analiz ettiler. 9-10 yaş arası 11.858 çocuktan elde edilen bilgileri kullanarak, uyku eksikliğinin ve uzun uyku gecikmesinin – uykuya dalmak için gereken sürenin – satırın aşağısındaki dürtüsel davranışlarla önemli bir bağlantısı olduğunu buldular.

Uyku gecikmesi (bireyin uykuya dalması için geçen süre) ve dürtüsel davranışlar gibi uyku sorunları, iki yıl boyunca birden fazla zaman noktasında kontrol edildi. Çocuklar önerilen dokuz saatten az uyuduğunda veya uyumaları 30 dakikadan fazla sürdüğünde, daha sonraki dürtüsel davranışlarla güçlü bir bağlantı vardı. Bu davranışlardan bazıları plansız hareket etmeyi, heyecan veya his aramayı ve azimden yoksun olmayı içeriyordu.

Bununla birlikte, uyku bu eylemler arasında bir arabulucuydu ve çalışma sırasında uyku sorunları olmadığında, dürtüselliğin gelecekte de gözlemlenmesi daha az olasıydı.

Zhang, ergenlerin beyinlerinin aktif olarak görev yapmadıklarında bile çok aktif kaldıkları nörolojik hiper bağlantının da rol oynadığını söyledi. Bu çalışma, hedefe yönelik davranışlarla ilgili bir beyin ağı olan varsayılan mod ağına baktı. Bu ağ dinlenme durumunda hiperaktif olduğunda, stresli ortamlar, uyku ve dürtüsellik arasındaki bağlantıyı şiddetlendirebilir. Bu bağlantı, Zhang’ın gelecekteki çalışmalarda keşfetmek istediği DEHB ile bağlantılı olabilir.

,

1*“Georgia üniversitesi çalışması, iyileştirilmiş uykunun, çevresel stresörlerin davranış üzerindeki olumsuz etkisini azaltabileceğini buldu. Yapılan araştırmada stresli ortamlarda ergenlerin gecikmiş ödüller yerine anında ödüller aramasına neden olduğu gösteriliyor, ancak stresli ortamlarda dürtüsel olmayan ergenler de var. Bu bağlantıyı neyin açıkladığına ve bazı insanları diğerlerinden farklı kılan değişkenler incelendiğinde, bulunan mekanizma uyku. “
2*“9-10 yaş arası 11.858 çocuktan elde edilen bilgileri kullanarak, uyku eksikliğinin ve uykuya dalmak için gereken sürenin dürtüsel davranışlarla önemli bir bağlantısı olduğunu buldular. Uyku gecikmesi (bireyin uykuya dalması için geçen süre) ve dürtüsel davranışlar gibi uyku sorunları, iki yıl boyunca birden fazla zaman noktasında kontrol edildi. Çocuklar önerilen dokuz saatten az uyuduğunda veya uyumaları 30 dakikadan fazla sürdüğünde, daha sonraki dürtüsel davranışlarla güçlü bir bağlantı bulundu. Bu davranışlardan bazıları plansız hareket etmeyi, heyecan veya his aramayı ve azimden yoksun olmayı içeriyordu.”